Markus Jensen och Rebecka Nilsson - Hässleholms kommun

Hässleholm först ut med digitala gårdskort genom Ungdomsappen

För några år sedan ställdes Hässleholms kommun inför en omorganisation där kultur och fritid slogs ihop. I det arbetet började Marcus Jensen som är verksamhetschef för alla fritidsgårdar att fundera kring att skaffa en App för unga.

I samband med det började vi fundera över hur verksamheterna skulle se ut i framtiden. Och några av de saker som vi kom fram till var att vi måste vara där våra unga är, det vill säga i mobilen. Säger Marcus Jensen.

Hässleholms kommun började arbetet med att förankra en mobilapp i nämnden och hos politikerna. När det var klart började man leta efter lösningar.

Vi provade oss fram och hade även börjat ta fram en lösning för våra verksamheter men av olika anledningar så fungerade den inget vidare för oss. Vi bestämde oss då för att börja samarbeta med Johan (Johan Wikström) och ungdomsappen istället, säger Marcus Jensen.

Risker med sociala medier

Tanken med appen var att man först och främst skulle nå ut med information och marknadsföring till unga på ett bra och digitalt sätt. Precis som de flesta verksamheter runt om i landet använder Hässleholms kommun sociala medier till den mesta av den externa kommunikationen till de unga.

Vi försöker att hänga med på de sociala medier som finns men med tanke på den utveckling som varit de senaste åren och med de riskerna som sociala medier medför för våra besökare när det kommer till exponering och delning av personlig data så funderar vi på om det ens är möjligt att fortsätt med att använda dessa i framtiden. Därför vill vi istället jobba med en app för all kommunikation, en app som är dedikerad för våra verksamheter och till kommunens unga, förklarar Marcus.

Mervärden ska skapa användning

Förutom att appen ska vara tillgänglig för alla unga i kommunen så menar Marcus att det är viktigt att appen för med sig mervärden som gör att unga vill ladda ner och använda appen.

Det är oerhört viktigt att vi kan kommunicera genom appen och det kan vi både genom chatten och de enkätverktyg som används. Men vi ser också att det är viktigt att vi kan erbjuda värden för våra unga. Därför tycker jag att det är bra att ungdomsappen har möjligheter för oss att skapa förmåner till våra unga. Även om Hässleholm är en relativ liten kommun så finns det väldigt mycket som vi kan erbjuda våra unga och det kommer nu att synliggöras och finnas tillgängligt för alla unga i appen.

Hur har tankarna gått inför samarbetet?

Helt problemfritt har det inte varit att komma igång med Ungdomsappen. Även om personalen till största delen har varit positiva till satsningen så har det också funnits en del oro.

En del av den oron som vi känt har handlat om hur vi ska kunna fånga upp våra ungdomar när ungdomarna nu registrerar sig digitalt. Eftersom ungdomar normalt måste registrera sig på varje verksamhet de besöker i kommunen så är vi oroliga för att vi tappar lite av den första kontakten säger Rebecka Nilsson som jobbar som arbetsledare på Markan, en utav kommunens verksamheter.

Samtidigt känner jag att Ungdomsappen frigör tid och resurser för fritidsledarna att faktiskt kunna göra det dem är bäst på, det vill säga bygga relationer till våra besökare. Att det finns en oro kring att vi inte kan fånga upp ungdomar på samma sätt som tidigare innebär att vi måste bli bättre på att se våra ungdomar i andra sammanhang. I det stora hela så är vinsterna så mycket större, säger Marcus.

Rebecka håller med om att man som personal måste ta ett annat ansvar nu och även hon ser att fördelarna väger över.

Framförallt handlar det om att man i kommunen nu får ett gemensamt förhållningssätt mellan alla verksamheter som gör att personalen kan jobba med en likabehandling och policy som för personalen närmare varandra och som möjliggör att man kan skapa en tryggare verksamhet oavsett vilken verksamhet man besöker, säger Rebecka.

Ibland måste man ta risker för att hänga med

Marcus är medveten om att det finns risker med att tjänsten är ny och att företaget bakom Ungdomsappen är relativt litet.

Vi har funderat en hel del kring de bitarna, framförallt kring långsiktigheten med vårt samarbete. Jag är medveten om riskerna men samtidigt ser jag alla fördelarna med att jobba med Johan och gänget bakom Ungdomsappen. De vill ha ett nära samarbete där vi kan vara med och påverka och vi har en väldigt god dialog där jag känner att vi tillsammans vill jobba för förbättringar på alla håll. Vi i Hässleholm vill dessutom vara i framkant och då måste man ibland ta lite risker. Sen har vi ett väldigt bra avtal som gör att det är möjligt att avsluta tjänsten om det inte skulle fungera, säger Marcus.

Vad händer nu?

Planen framåt nu är att börja smyglansera Ungdomsappen i Hässleholms kommun i sommar och sedan köra på för fullt till hösten. I det arbetet ska man även jobba med en referensgrupp som består utav både unga och personal.

För oss är det oerhört viktigt att vi inkluderar våra unga, därför är det en självklarhet att vi ska ha med dem i vårt arbete. Vi kommer att lyssna in deras tankar och åsikter och försöka få in så mycket som möjligt i vårt sätt att arbeta, som vi alltid gör, avslutar Marcus Jensen.

Författare: Johan Wikström

Datum: 22 maj, 2021

Senaste Nyheter

Senaste Nyheter

Till alla nyheter

Kom igång redan idag!