Julia och Johan Wikström

Varsågod – Dokument om fritidsgårdar på Ukrainska

Hej mitt namn är Julia Wikström och jag är VD och grundare av Ungdomsappen. Jag kommer ursprungligen från Ukraina och har bott här i Sverige ungefär 15 år. Sverige är ett fantastiskt land och jag är så oerhört tacksam för hur jag själv blivit mottagen här och för alla de fina möjligheter som jag blivit erbjuden sen jag flyttade hit.

Jag och min man (Johan) startade Ungdomsappen för att vi ville göra en skillnad i samhället, för våra barn och ungdomar men också också för oss själva genom att känna att vi ger något tillbaka till det samhälle som format oss. Att nästan 30 kommuner börjat använda Ungdomsappen sedan starten i september förra året är en fantastisk milstolpe. Men bara en parentes i den samhällsutveckling och i det behov som vi nu ser.

Kriget i Ukraina påverkar oss all väldigt djupt och inte minst mig själv personligen. Jag ska inte sticka under stolen med att jag fortfarande befinner mig i något av ett chocktillstånd samtidigt som jag börjar vakna upp till insikten att vare sig Ukraina eller världen kommer vara densamma som den var förut.

Därför har jag funderat en hel del på vad jag kan göra. Jag har funderat på hur jag på bästa sätt kan hjälpa till och fortsätta skapa mening och skillnad i vårt samhället och hur jag på något sätt kan hjälpa alla de barn och ungdomar som flyr hit till Sverige. Jag vet att det inte är mycket men det här är en start.

Jag har skapat lite dokument med information som jag hoppas ska hjälpa er att på bästa sätt mottaga barn och unga från Ukraina så att de bättre förstår vad en fritidsgård är och hur viktiga ni är för att de ska känna en meningsfull fritid. Jag har skrivit ihop lite generella trivselregler och även gjort en förklaring över vad Ungdomsappen är samt översatt vår integritetspolicy. Ni får använda denna information precis som ni själva vill (även om ni inte är våra kunder idag). Alla texter finns både med vår branding och som word-dokument.

Min förhoppning är att så många utav de barn och unga som kommer hit till Sverige från Ukraina ska känna sig så välkomna som möjligt och att de, precis som jag ska förstå hur fantastiskt det här landet är och hur fantastiska ni är som jobbar på Sveriges alla fritidsgårdar.

Tack för ordet

Skulle ni vilja ladda ner dessa dokument (gratis) vänligen kontakta oss.

Dokument som går att ladda ner

Vad är en fritidsgård (Svenska och Ukrainska)

Verksamhetsregler (Svenska och Ukrainska)

Vad är Ungdomsappen (Svenska och Ukrainska)

Integritetspolicy (Svenska och Ukrainska)

Författare: Johan Wikström

Datum: 29 april, 2022

Senaste Nyheter

Senaste Nyheter

Till alla nyheter

Kom igång redan idag!